2014-10-21

UNDERSKATTAT ORIGINAL

Efter att ha varit igång i snart ett år har vi genomfört ett antal rådgivningar åt privatpersoner. Det som vi alltid försöker ge tips om är utgå från husets originalstil när någon ska genomgår större renoveringar. Tänk på att vara snäll mot huset, att fundera på vilken tidsepok huset är ifrån.

Foto: Pinterest





























Foto: Alcro



















Materialval och proportioner på planlösningar och arkitektur ser olika ut beroende på när det byggdes. Läs på om stilhistoria. Vad gällde när ditt hus byggdes? Vilka detaljer och färger jobbade den tidens arkitekter med? Fördjupa dig i just ditt hus för att skapa en bostad som känns trivsam och är vacker.

Foto: Pinterest

























Foto: Pinterest

























Sekelskifteskök i välbärgade hem karaktäriserades till exempel av stora arbetskök där de som bodde där sällan vistades. Serveringsgångar var vanligt och man åt maten i matsalen. De mindre bemedlade hemmen hade istället den nödvändiga vedspisen, öppna hyllor, kökssoffa och krokar för redskap. Idag är det många som lyfter in det här utseendet i sina kök genom att bygga kökssnickerier upp till tak använda profilerade köksluckor och tjocka marmorbänkskivor. Det går att få tag i nytillverkade handtag, knappar till belysningen och andra detaljer för att skapa en så autentisk miljö som möjligt. 

Bor ni i ett funkishus så rekommenderar vi att ni istället ser till den stilen och låter bli att försöka göra huset till något det inte är. Allra bäst är att fundera ut vad favoritstilen är innan flytten går. Är drömmen att ha spröjs och profilerade köksluckor kanske det är smartast att leta efter hus från sekelskiftet och några årtionden framåt. Lek istället med inredningen. Lyft in möbler från olika tidsepoker för att skapa en personlig och dynamisk miljö.

Foto: Pinterest

























Om ni inte alls är intresserade av arkitekturhistoria men ändå vill bevara husets karaktär så kan vi hjälpa till med det. Det tar tid att fördjupa sig och det är en av de roligaste uppgifterna i vårt jobb. Vi älskar att nörda ner oss i bostäders historia och lyfta fram det tidstypiska.

För en daglig inspirationsdos kan ni lägga till oss på Instagram där ni hittar oss under headsandtailsse. Läs om den andra sidan av myntet här.

Nu ska vi ut till kund. Återkommer på fredag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar